Twentse roots en internationaal succes
‘Als puber deed ik vakantiewerk bij Expovorm, het bedrijf van mijn vader. Ik poetste de onderdelen van stands, die terugkwamen van beurzen. Op dat moment had ik natuurlijk nog geen idee dat ik ooit dit internationale bedrijf voor standbouw over zou nemen en dat we winnaar zouden worden van de internationale designprijs voor beursstands in Canada. Maar hoewel we vaak internationaal werken, werk ik graag voor bedrijven in de regio. Mijn Twentse roots vergeet ik namelijk nooit.’

Pauline Hilbrink (directeur van Expovorm) is niet het prototype standbouwer dat je als leek voor ogen hebt. ‘Veel mensen hebben het idee dat het een mannenvak is. De dames wc’s op locatie zijn dan ook vaak afgesloten, omdat onze opdrachtgevers denken dat er alleen mannen komen werken. Maar wij hebben ongeveer 40% vrouwen in dienst. Ik gok dat zelfs 99% van de stagiaires vrouw is. Waarschijnlijk omdat het een heel creatief vak is.

Expovorm is een internationaal fullservice standbouwbedrijf. Dat betekent dat we opdrachtgevers begeleiden en adviseren, van ontwerp tot de opbouw. Voor al onze projecten geldt: ‘Designed here, built there’. Waar we ook bouwen, de oorsprong ligt altijd in Twente.

We regelen ook alle bijkomende zaken. Zo promoten we het event via de nieuwe media en we regelen bijvoorbeeld hostesses en catering. Laatst hadden we een opdrachtgever die elke dag verse paling en haring op de stand wilde hebben. Daar zorgen wij dan ook gewoon voor. Dat hoort er voor ons allemaal bij.

Soms hebben we twintig projecten in zeven landen tegelijk lopen. Van Japan tot Peru en van Australië tot Abu Dabi en alle landen daartussenin. Dat kun je alleen doen met een sterk en gemotiveerd team. En dat hebben we. Ons team is mijn trots. We hebben weinig verloop in het personeelsbestand, waarschijnlijk omdat we als familiebedrijf nét even andere waarden hebben dan menig ander bedrijf. Een trouw en betrouwbaar team; dat is de kracht van ons bedrijf.

Wat we ook belangrijk vinden is maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het is een beetje een cliché term, maar we geven er uit overtuiging ook daadwerkelijk invulling aan. Zo hebben we bijvoorbeeld gepensioneerden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Daarnaast zijn onze stands recyclebaar, wat in onze branche niet altijd gebruikelijk is. Duurzaamheid is bij ons wél vanzelfsprekend. Het doet mij oprecht pijn als ik de stands van andere bedrijven na afloop van het event in de container zie verdwijnen. Onze stands worden opnieuw gebruikt of gedoneerd aan bijvoorbeeld een carnavalsvereniging.

Mijn ouders voelden zich als werkgevers destijds verantwoordelijk voor hun personeel, maar ook voor het milieu en de duurzaamheid van hun producten. Toen mijn zwager Gerwin Altena en ik het bedrijf in 2015 van hen overnamen, drukten ze ons op het hart om bij elke zakelijke beslissing na te denken over de impact daarvan op de wereld om ons heen. En dat doen we.

www.expovorm.nl