Kerstbombe
Mark koos speciaal voor dit decembernummer het recept van ‘Midden in de Winternacht’, dat door bakkers van elk niveau te maken is. Een mooi gelaagd donker taartje, met besneeuwde boompjes. Als je goed kijkt, dan kun je de witte sterren zien twinkelen in de donkere nacht. 

Ingrediënten

Cake
– 200 gr. boter (op kamertemperatuur)
– 200 gr. witte basterdsuiker
– 200 gr. gezeefde bloem
– 4 eieren
– 1 tl. vanille-extract
– 1 tl. gezeefd bakpoeder
– snufje zout

Vulling (witte + donkere chocolademousse)
– 500 ml. slagroom
– 6 eiwitten
– 4 blaadjes gelatine
– 150 gr. pure chocolade
– 150 gr. witte chocolade (+ 50 gr. witte chocolade)
– 2 el. poedersuiker

Decoratie
– 300 gr. pure chocolade
– 150 gr. witte fondant
– poedersuiker

Benodigdheden
– cakevorm (23 cm)
– bolle kom (17-19 cm)
– keukenmachine / mixer
 

  1. Bak (of koop) een cake *
  • Verwarm de oven voor op 160 ˚C
  • Vet de cakevorm in en bestrooi met bloem.
  • Klop met een mixer de boter met de basterdsuiker licht en luchtig
  • Klop vervolgens één voor één de eieren erdoor
  • Klop het vanille-extract er door en klop nog kort door.
  • Zeef de bloem, met bakpoeder en zout boven het beslag en spatel alles luchtig door.
  • Doe het beslag in de cakevorm en bak ca. 50 minuten in de oven.
  1. Mousses *
  • Week 2 vellen gelatine in koud water
  • Knijp de vellen gelatine uit.
  • Smelt de witte chocolade “au bain-marie”
  • Voeg de 2 vellen gelatine en 20 ml. water toe
  • Klop in een aparte kom de helft van de slagroom stijf
  • Klop 3 eiwitten samen met 1 el. poedersuiker tot glanzende pieken
  • Spatel de witte chocolade door de slagroom.
  • Spatel er vervolgens de eiwitten door tot een luchtige mousse.
  • Zet de mousse tot gebruik in koelkast.
  • Herhaal de vorige stappen met de pure chocolade.
  • Meng – eventueel – nog 50 gr. in kleine stukjes gehakte witte chocolade door de donkere chocolademousse. Als je de bombe aansnijdt zul je onderop een witte “sneeuw”laag zien met daarboven een donkere “nacht”. Met een beetje mazzel zie je brokjes witte chocolade terug als sterren in deze winternacht.
  1. Opbouwen
  • Bekleed een kom van ca. 19 cm. Met plasticfolie
  • Bekleed vervolgens de kom met plakken cake van max. 1 cm.
  • Vul de bombe tot iets over de helft met de donkere mousse
  • Leg dunne plakjes cake (ca. 0,5 cm) op de donkere mousse.
  • Vul de bombe vervolgens af met de witte chocolademousse.
  • Bedek tot slot de bombe met plakken cake van 1 cm.
  • Laat de bombe ten minste 2 uur opstijven in de koelkast
  1. Decoratie
  • Smelt 300 gr. pure chocolade “au bain-marie”
  • Haal de bombe uit de vorm en verwijder het plasticfolie.
  • Plaats de bombe op een rooster (met daaronder een opvangbak of bakpapier) en schenk / strijk de gesmolten chocolade over de bombe.
  • Rol de fondant uit tot een dunne plak en snijd kerstboompjes uit (met de hand of een uitsteekvorm).
  • Plaats de kerstboompjes tegen de bijna hard geworden chocoladebombe.
  • Bestrooi de bombe vlak voor het serveren met poedersuiker.

* Als je het jezelf wat makkelijker wilt maken (de kerstdagen zijn al druk genoeg), dan kun je natuurlijk ook gewoon een cake kopen (lange cake van ten minste 600 gr.). Ook kun je de witte en donkere chocolademousse kant en klaar kopen.

‘De bakkende Rechter’

Mark Bosch is 34 jaar, echtgenoot van Susanne en vader van Jesse en Charlotte. Als hij niet als rechter bij de rechtbank in Almelo werkt, dan is hij thuisbakker. Of beter gezegd: patissier. In de afgelopen maanden was er op zondagavond absolute stilte in huize Bosch. Mark moest inspiratie opdoen bij ‘Heel Holland bakt’. En met succes!

 

Mark: ‘Ik kijk niet alleen naar de tv afleveringen, ik verslind ook de filmpjes van meesterpatissier Robèrt van Beckhoven op de website van Heel Holland bakt. Via mijn iPad leert hij mij de fijne kneepjes van het vak. Gewoon, in mijn eigen keuken. Gaat het me iets te snel, dan pauzeer ik het filmpje even of ik ‘spoel het terug’.

Op die manier kan ik alle recepten van Heel Holland Bakt dus thuis ook uitproberen. En dat hebben ze hier geweten. Ik overlaadde iedereen in mijn omgeving met de elegante zwanensoezen, klassieke mergpijpjes, een walnoot Battenburg cake en alle andere zoete lekkernijen uit mijn favoriete tv programma. De fraisier deed het ook erg goed. Dat is een goddelijk aardbeientaartje met Italiaanse meringue die door de botercrèmevulling gaat. Of de baisers, schuimgebakjes met een slagroomvulling, zo licht als Franse kusjes. Ja, ik maak wel vrienden met mijn hobby.’

Bakken is net zoiets als hardlopen, maar dan anders
Het begon allemaal zo’n vijf jaar geleden, toen Mark een nieuwe oven kreeg. ‘Ik begon met een simpele cake, maar het werd al snel de uitdaging om steeds mooie creaties te bakken. Eerst samen met de Allerhande en later dus met Heel Holland bakt. Tijdens het bakken kan ik mijn hoofd leegmaken. Even de harde schijf van mijn hersens resetten en ruimte maken voor nieuwe ideeën, die dan ook volop ontstaan tijdens het bakken. Heerlijk relaxt. Sommigen doen dat door middel van sporten, ik doe het door middel van bakken. Eigenlijk is taarten en gebakjes maken net zoiets als hardlopen dus, maar dan een beetje ongezonder.

 

Aandacht en liefde
Andersom is trouwens ook waar, want je kunt alleen maar goed bakken als je er met je hoofd bij bent. Als ik nog teveel met mijn werk bezig ben, dan mislukt de taart geheid. Volledige concentratie en een hoop aandacht, dat is de succesformule voor een prachtige taart of overheerlijk gebak. Als er met liefde gebakken wordt, dan proef je dat.

Misschien ga ik zelf ook nog wel een keer meedoen aan Heel Holland bakt. En tot die tijd blijf ik oefenen. Want voor een wedstrijd moet je continu blijven trainen. Net als bij het hardlopen ja.’

Zelf aan de slag?
Mark koos speciaal voor dit decembernummer het recept van ‘Midden in de Winternacht’, dat door bakkers van elk niveau te maken is. Een mooi gelaagd donker taartje, met besneeuwde boompjes. Als je goed kijkt, dan kun je de witte sterren zien twinkelen in de donkere nacht. Het recept vind je op www.blik-op.nl