Tom Roering (22) fietst sinds zijn achtste in clubverband op zijn mountainbike bij OWC Oldenzaal. Op zijn vijftiende maakte hij van zijn hobby zijn beroep: hij werd actief in de fietsenbranche. Eerst als zaterdaghulp bij een fietsenmaker, daarna fulltime. En nu is hij mobiele fietsenmaker. Hartstikke handig als je een lekke band hebt (want hoe kom je dan bij de fietsenmaker?) of het te druk hebt om naar de fietsenmaker te gaan.

Opleiding en training
Tom: ‘Na mijn vmbo diploma heb ik de opleiding Fietstechnicus op het Deltion College in Zwolle gevolgd. Tijdens deze opleiding deed ik extra trainingen voor speciale fietsreparaties, zoals voorvorkrevisie, e-bike storingen en speciale versnellingsnaven. Na het afronden van mijn opleiding ben ik direct voor mezelf begonnen.’

Ook daarna zat hij niet stil. Nog steeds volgt hij speciale trainingen om de vaktechniek up to date te houden. Tom wil de nieuwste technieken kunnen aanbieden. Want ook in de wereld van de fietsen gaat het snel. Kijk maar naar de ontwikkelingen van de e-bikes, die snel in opkomst kwamen en nu razendpopulair zijn. Tom: ‘Ik heb zelfs wifi in mijn werkplaats om e-bike storingen te kunnen oplossen, elektrisch onderhoud en software updates te kunnen uitvoeren.’

Mobiele werkplaats bij je thuis!
De bus is Tom’s mobiele fietswerkplaats. Tom: ‘Op afspraak rijd ik naar je toe en repareer je fiets in mijn bus. Gemak dient de mens. Je hoeft je fiets niet naar een werkplaats te brengen. Ik kom gewoon naar je toe, in Enschede en omstreken.’

Mobiele werkplaats op het bedrijf
Voor wie de hele week voor werk van huis is, heeft Tom ook een oplossing bedacht. Hij komt je fiets gewoon op het werk repareren. Tom: ‘Er zijn ook bedrijven die me inhuren voor onderhoud en reparaties aan hun bedrijfsfietsen. Het personeel meldt de reparatie aan en ik kom op mijn ronde bij het bedrijf langs. Soms sta ik de hele dag met mijn mobiele werkplaats op het parkeerterrein van het bedrijf.’

Buurt fietsenmaker app
Af en toe komt het ook voor dat een klant van Tom een reparatiedag voor de buurt organiseert. Tom: ‘Die klant belde een keer voor een afspraak en vroeg of hij ook de buren zou vragen. Dat leek me een prima idee. De klant deed via WhatsApp een oproep in de buurt en zo repareerde ik op één dag een flink aantal fietsen van de buurtbewoners. Heel erg praktisch. Zijn initiatief werd dan ook erg gewaardeerd.

Soms kom ik ergens voor één reparatie. Buurtbewoners zien dan mijn bus en komen stuk voor stuk langs met hun fiets. En zo komt het weleens voor dat ik twee dagen blijf hangen om alle reparaties uit te voeren. Mij kun je geen groter plezier doen. Ik doe niets liever!’

Mobiele Fietsenmaker Tom
Kneedweg 50
7511CC Enschede
06-57700827

Info@mobielefietsenmakertom.nl
www.mobielefietsenmakertom.nl